Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Απο την "άλλη" πλευρά

Πρόσφατα έτυχε και πέρασα τα σύνορα της Φλώρινας προς τα Σκόπια. Το βόριο κομμάτι της Μακεδονίας. Μια περιοχή που μέχρι το 1912 δεν είχε σύνορα.Αυτά μπήκαν γρήγορα και άγαρμπα όπως συνήθως άλλοστε. Το Μοναστήρι, η πρώτη μεγάλη πόλη μετά το φυλάκιο της Νίκης διατηρεί ακόμα την αρχιτεκτονική των


ελληνικών αρχοντικών. Θες το καθεστώς που υπήρχε μέχρι την προηγούμενη δεκαετία, θες η φτώχια τους....πάντως δεν τα κάναν ίσωμα , δεν γίναν πολυκατοικίες. Κι είναι κι αυτός ένας λόγος που νιώθεις λίγο πιο ανθρώπινα όταν περπατάς στους δρόμους της αγοράς. Εκεί συνάτησα και μελισσοκομικούς πάγκους. Το είχα τελειώσει όμως το φλίλμ και έχασα την καλύτερη φωτό. Με άσπρη ποδιά πίσω απο τα βάζα με μέλι, με μέλι και κερύθρα, με γύρη, με βάμα πρόπολης.Σαν τον γιατρό ήταν ο συνάδελφος! Και με καλά ελληνικά μου είπε ότι το μέλι είναι πολύ καλό και δεν έχει καμία διαφορά απο το ελληνικό μιας και τα πάει στο καιμάξαλαν κι αυτός. Βλέπεις οι μέλισσες δεν καταλαβένουν από συνοριακές μπάρες και φυλάκια. Και η τιμή; 3€ το κιλό παρακαλώ! Ανθόμελο και δασόμελο. Με 4 έπερνες το βάζο με την κερύθρα. Κια να φανταστείς ότι οι άνθρωποι αυτοί πέρνουν εργαλεία και εξοπλισμό από την ελλάδα!
Σε απόσταση 500 μέτρων από τα σύνορα ο πρώτος Μελισσοκόμος μπροστά σε ένα φρεσκοθερισμένο χωράφι ηλίανθου

14 σχόλια:

BeeHappy είπε...

Ωραίος ο "Μακεδόνας" συνάδελφος όπως τον περιγράφεις, κρίμα που τέλειωσε το φιλμ. Αναρωτιόμουν μάλιστα ποιός μπορεί να χρησιμοποιεί ακόμα μηχανή με φιλμ.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η τιμή που διαθέτουν το μέλι, κάτι που συμβαίνει και στη Βουλγαρία. Προφανώς έχουν μικρότερο διαχειριστικό κόστος (μετακινήσεις, βενζίνες κλπ) αλλά οπωσδήποτε και μικρότερο περιθώριο κέρδους αφού πρέπει να συμβαδίζει με τον εκεί μέσο όρο διαβίωσης, ο οποίος όπως ξέρουμε είναι χαμηλός.

Yorgos είπε...

Ξεχασα την ψηφιακη στο σπίτι(προτότυπο!) κι έτσι πείρα μια παλιά της αδερφής μου. Η τιμή έχει σχέση με τα χαμηλά εισοδήματα και μεροκάματα στην ευρήτερη περιοχή. Ετσι καθως κυκλοφορείς βλέπεις μεγάλες ταμπέλες που γράφουν στα ελληνικά "οδοντίατρος", "οφθαλμ'ιατρος" κτλ. Ολα στην μισή τιμή.Καπιταλισμός.....

Beekeeper είπε...

Εγραψες. Τωρα ξερεις τι θέλω?

Αυτη η τελευταια φωτο. Τι κυψέλες ειναι αυτες? Ειναι πλεκτες σαν τα κοφινια και εχουν πανω ενα ανοιγμα. Αυτο καλύπτετε με κατι, εχω δει ακραια πραγματα... απο κεραμυδι και κουβα μεχρι οτι τραβα η ψυχή σου... οι δικη σου φωτο εχει κι αλλη ιδιεταιροτητα. Ειναι τυλιγμενες με κατι.

Ξερει κανεις πως δουλευουν και τι ειναι?

Θελω να βαλω σχετικο post αλλα ολο το αναβάλω ελλειψει πληροφοριών

Yorgos είπε...

Οντως περίεργο Κώστα.
Καταρχήν είναι κωφίνια. Υπάρχει από μέσα σκελετός από κλαδιά δέντρου(δεν γνωρίζω ακριβώς πιου). Απο πάνω υπάρχει πλεχτό καλάθι σκεπασμένο με λινοτσούβαλο το οποίο προστατεύεται με τα γνωστά πλαστικά τσουβάλια από τα λιπάσματα. Τοποθετημένα έτσι ώστε να υπάρχει άνοιγμα μόνο από μπροστά και όχι γύρω γύρω. Στην κορυφή το ...ζενίθ της πατέντας:Ολων των ειδών τα τενεκεδάκια, από κονσέρβα από γιαούρτι και απλή λαμαρίνα σε χωνί.Κρατάνε τα τσουβάλια να μην τα πάρει ο αερας(μαζί με το λαμαρινένιο δαχτυλίδι. Δυστηχώς δεν μπόρεσα να βρώ περισσότερες πληροφορίες (που να τις καταλαβάινω)από κάποιον στο χωριό.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Πολύ ρηχό μελιττοθάλαμο βλέπω δουλεύει ο συνάδελφος (μισοπάτωμα).
Το Καιμακτσαλάν το έχω δουλέψει πολύ φλαμουριά καστανιά καθώς και οξιά. Δεν είναι τυχαίο που Έλληνες μελισσοκόμοι μεταφέρουν μελίσσια Διποταμία - Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή για χορτονομές. Το κοφίνι που είναι σκεπασμένο με σακούλα για να φεύγουν τα νερά είναι παραλλαγή του Χαλκιδικιώτικου (Νικήτης – Αρναίας) που και αυτός ο τύπος χρησιμοποιούνταν και εδώ αλλά ήταν πολύ όμως πιο εύκολος στην κατασκευή. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν τα ίδια. Όποιος επισκεφτεί το συνεταιρισμό Νικήτης θα το δει και αυτό.
Τα τενεκεδάκια και τα στεφάνια τα χρησιμοποιεί για να συγρατεί τη χαρτοσακούλα.
Κάποτε ένα χειμώνα τα δικά μου κοφίνια τα σκέπασα με σακούλα μαύρη σκουπιδιών. Το αποτέλεσμα ήταν να πιάσουν μούχλα λόγω της πολλής υγρασίας. Η σακούλα από ζάχαρη ή από αλεύρι λόγω των πολλών στρωμάτων χαρτιού διώχνει τα νερά και αμέσως μετά στεγνώνει και αερίζεται. Τώρα αυτός αν χρησιμοποιεί νάιλον σακούλα γι’ αυτό την έχει ανοιχτή από την μια πλευρά…..για να φεύγει η υγρασία.
Photo: το μερακλίδικο κοφίνι
Photo: το απλό κοφίνι

μελονικος είπε...

Εκπληκτική ανάρτηση. Μπράβο συνάδελφε.

Beekeeper είπε...

Θεοδοση δε νομιζω οτι ειναι το κλασικο κοφίνι. Κατι αλλη πατεντα ειναι. Θα το ψαξω λίγο ακομα και θα σας πω

Yorgos είπε...

ωραίος Θεοδόση! έλυσες αρκετές απορείες. Δοκίμασα δασόμελο στο πόζαρ και ήταν από τα ωραιότερα μέλια που έχω φάει.(και το λουτρό καλύτερο!).

Ανώνυμος είπε...

πολλη καλο το θεμα σου !!!
Γιωργος

μελονικος είπε...

Μοιάζει με το κοφίνι της χαλκιδικής

Georgios Giannopoulos είπε...

γειά σας μελισσοκόμοι!

Χωρίς να είμαι σχετικός.. το κάλυμμα που έχει βάλει πάνω από το μελίσσι ο γείτονας είναι για να προστατεύεται το μελίσσι που φαίνεται από κάτω από την βροχή, αέρα κλπ..

Βέβαια οι πομάκοι στην Ελλάδα όπως στην φωτογραφία πλέκουν μια πλεξούδα από χόρτα (δεν ξέρω τι ακριβώς υλικό είναι αυτό) και το βάζουν πάνω από τον σκελετό που φαίνεται και στην φωτογραφία από πάνω. Αυτό χρησιμεύει για: Προστασία ζέστης/κρύου των μελισσών και προστασία από βροχή.

@beekeeper

αυτά που είδες στις φωτογραφίες (κουβάδες, κράνη του πολέμου) τα βάζουν για να μην βρέχεται το μελίσσι..

Βέβαια αν είσαι καλλιτέχνης και βάλεις καλή πλεξούδα όπως ο πομάκος νομίζω ότι τα υπόλοιπα που βλέπουμε είναι άσχημες πατέντες-απομιμήσεις.

Αυτά τα ξέρω από την συζήτηση που είχα με τον πομάκο που έχω τραβήξει σε βίντεο..

Θα κοιτάξω να φτιάξω το βίντεο σύντομα και να σας το ανεβάσω σε ένα youtube.

Yorgos είπε...

ggia καταπληκτικές φωτό!
Οντως ο πομάκος μελισσοκόμος διατηρεί πιο γήινα υλικά, και νομίζω ότι είναι και ορθότερο να μην υπάρχει πλαστικό για προστασία μια και η υγρασία μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στον πληθυσμό. Μάλον ο συνάδελφος από τα Σκόπια θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα αποφυγής αν και είναι σουρεαλιστικός πατεντιάρης...

Beekeeper είπε...

Γεια σου ggia με τις φωτογραφίες σου :D

chaniabee είπε...

έτσι ήμασταν και εμείς πριν μερικά χρόνια !!!το ίδιο λέγανε και για μας σχετικά με τις τιμές μας .πότε τελείωσε γι αυτούς ο μεσαίωνας?? τόσα χρόνια στον σκοταδισμό τα φτωχάκια!! Για αυτό παρέμειναν και τα τόσο όμορφα κτίρια !!!
όμορφη δουλειά έκανες και πάλι !!!
1