Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

μα δεν αφήνουν τίποτα όρθιο?


Στο Αμέρικα κατάφεραν και αυτό! Εκπαίδευσαν μέλισσες για να ανιχνεύουν εκρηκτικά. Σύμφωνα με το άρθρο που διάβασα, αυτό επιτυνχάνεται με βάση τα πειράματα του Pavlov. Οι μέλισσες βρίσκουν την γύρη περιπλανόμενες στον αέρα. Με κατάλληλη(!) εκπαίδευση αναγνωρίζουν κάποια από τα συστατικά που μπορεί να περιέχει μια βόμβα. παρακολουθούν τις κεραίες και την προβοσκίδα της κατα τις πτήσεις της και ερευνούν τα ύποπτα σημεία. Αυτό δούλεψε σχετικά αποτελεσματικά σε μικρούς χώρους.Σε μεγάλους όμως ήταν δύσκολο να τις ακολουθούν, και έτσι ανάπτυξαν ένα λογισμικό που σε συνδυασμό με κάμερες ερμηνεύουν την συμπεριφορά της.
Απο το να τους κλέβεις το μέλι μέχρι να τις κάνεις στρατιωτάκια έχει μεγάλη απόσταση. Τόσο όση διανύουν αυτές που χάνονται τελευταία(σύνδρομο κατάρρευσης αποικίας). Μια και στα χέρια (ή στα μπουκαλάκια) των εργαστηρίων τα αποτελέσματα της απληστίας ή και του φόβου του ανθρώπου, μπορούν να γεννηθούν.. σημεία και τέρατα!
Μια καλή σκέψη θα ήταν να βρίσκαν ένα είδος μέλισσας που να συλλέγει πλαγκτόν. Να τις παίρνουμε μαζί μας στην παραλία, αραχτοί με την μελισσοκομική ομπρελίτσα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: