Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

αλλαγή DNA

Χαζεύοντας τηλεόραση το Σάββατο έπεσα πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τους μεταλλαγμένους σπόρους και οργανισμούς. Με καλή θέση και καταγραφή του θέματος το οποίο αφορά άμεσα της ζωές μας. Σχετικά με τη μελισσοκομία μου δημιουργήθηκαν δύο ερωτήματα από αυτά που άκουσα και είδα.

1ον: Ένα ανθρωπάκι από μια βιοτεχνολογική εταιρεία ισχυρίζονταν ότι «οι συμβατικές καλλιέργειες καλαμποκιού δεν κινδυνεύουν γιατί η γύρη τον γενετικά τροποποιημένων φυτών είναι πιο βαριά και συνεπώς μεταφέρεται πολύ δύσκολα με τον αέρα.». Αν λοιπόν οι μέλισσες πάνε σε ένα τέτοιο φυτό για γυρεοσυλλογή, θα βάλουν στα πόδια τους μεγαλύτερο βάρος και θα καταπονηθούν περισσότερο για την μεταφορά. Και ας υποθέσουμε ότι η μέλισσα έχει τη δυνατότητα να ζυγίσει τι κουβαλάει: α) πόσες περισσότερες διαδρομές θα χρειαστεί για να μεταφέρει την γύρη που χρειάζεται? , β)η γύρη κολλάει και πάνω της, αυτό συμβαίνει παρά την θέληση της.Τουτέστην θα κολλήσει πάνω της ένα πιο βαρύ υλικό.Θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλη αυτή την καταπόνηση?

2ον: Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά έχουν μέσα τους τα φάρμακα (ζηζανιο-μυκητιο-κτόνα) που συνήθως ψεκάζονται σε καλλιέργειες και εξολοθρεύουν κάθε ζώντα στην περίμετρο οργανισμό. Κατά την συλλογή νέκταρος και γύρης, η μέλισσα γίνεται αποδέκτης αυτόν των φαρμάκων. Και αν γίνεται σε τέτοια ποσότητα που δεν την σκοτώνει αλλά τελικά μεταφέρει όλες αυτές τις τοξίνες μέσα στο μέλι?

Αν τελικά η καλλιέργεια τον Γενετικά Τροποποιημένων Φυτών οδηγεί σε αφανισμό των μελισσοσμηνών τότε ο ρυθμός αφανισμού των συμβατικών καλλιεργειών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο! Ωστόσο οι καλλιέργειες αυτές είναι επιτρεπτές και διαρκώς αυξανόμενες.
Τι χορό να κάνει μια μέλισσα που την έχει «ακούσει» από αυτό που έφαγε? Ισως και οι μαζικές εξαφανίσεις σμηνών που έχουν καταγραφεί πρόσφατα σε Αμερική και Ιταλία να έχουν κάποια συνάφεια με το θέμα.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

τυχη/ατυχια


αν περάσει γρήγορα, με δυαντό αέρα αφήνει τις κυψέλες ανέπαφες. Αυτή η φωτό είναι από την Πελλοπόνησο. Κάτι παρόμοιο έγινε και στον Υμμητό αλλά λόγω βιασύνης δεν είχα πάρει την φωτογραφική μαζί μου. Αυτή η τύχη μπορεί να βρει κάποιον μελισσοκόμο αρκεί να μήν έχει τις κυψέλες πάνω σε λάστιχα. Οσο για τις μέλισσες, μπορεί και να μείνουν στις κυψέλες αν ο καπνός δεν παραμείνει πολύ ώρα γύρω τους.